parallax layer
goal: preserve the character of the natural landscape; encourage ‘organic’ architecture
parallax layer
If we are prepared to take the risk, these are our rewards: the unpredicted, the alternative, surprising ways of living in a community
Iain Borden
To preserve the character of the natural landscape we are creating compact development footprints that reduce the ecological and visual impact of residential settlement on the natural environment. To achieve this, Ngārara will consist of a
series of neighbourhoods separated by greenbelts, rural land and wetlands allowing us to preserve existing ecosystems and native bush, minimise where possible modification of the dune terrain and protect the unique views.

 

parallax layer
The aesthetic, the materials, the building scale, the building relationships and most importantly the spaces created between are what makes a place feel good.

The balance and definition of private and public space will be given careful consideration in design. We know this as place making and we know that it has positive effects on us all, in a human way.

Conscious of it or not; we are imbued by it. We feel that this sense of place has largely been lost in the post WWII style of residential development, that is designed around the private motor car. We appreciate the vital role that the car has for most of us , but we are wishing to reconnect you with the human scale of village living, by making places that shift the balance a little. This will be achieved by scaling of streets and relationships between the streets and the surrounding buildings.
parallax layer
Often ideas of sustainability and being environmental are very abstract. They’re conceptual ideas. But the way people identify with those ideas is place, it’s with landscape, it’s making a difference in a specific place in a specific way. That’s the excitement I have for landscape architecture in terms of what it can bring to this country. It’s about connecting people to places … and the way that people are beneficial rather than just somehow a negative impact on the environment.
Mick Abbott, Associate Professor of Design, Lincoln University
The development will be incorporated into the natural dune landscape and is being purposefully designed not to dominate it.

The wider landscape influence comes from Kapiti Island, Hemi Matenga and Kapakapanui and the development is designed to optimize the vistas for public as well as private enjoyment.

Public land is a key feature of Ngārara. Transitional ‘buffer’ areas alongside wetlands and forest edges, as well as wide open spaces, will provide a range of passive and active recreational areas and maintain access linking urban, public and private rural land.